7 op 10 Vlaamse ondernemers niet verzekerd tegen stroomuitval

7 op 10 Vlaamse ondernemers niet verzekerd tegen stroomuitval

De Vlaamse ondernemers zijn verontrust over een mogelijke stroomuitval. Acht op de tien ondernemers is verontrust over een mogelijke stroomuitval komende winter, en vreest schade te ondervinden van een stroomonderbreking. Dat blijkt uit een rondvraag van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij meer dan 1.000 bedrijven in Vlaanderen. Een kwart van de ondervraagden neemt preventief maatregelen. De nood aan informatie is bijzonder groot.

12454Voka hield onder zijn leden een bevraging rond de mogelijke gevolgen van een stroomonderbreking. Gedelegeerd bestuurder Jo Libeer: “Het is een problematiek die duidelijk leeft bij de Vlaamse ondernemingen. Op korte tijd kregen we meer dan 1.000 antwoorden binnen. Acht op de tien ondernemers is verontrust over de mogelijke problemen. Omdat er nog niet veel informatie beschikbaar is, kan 40% van de ondervraagden nog niet inschatten wat de gevolgen zullen zijn. Bedrijven die zich daar wel over uitspreken, vrezen het stilvallen van de productie of de onmogelijkheid om diensten te leveren aan hun klanten.”

Een kwart van de ondernemingen neemt preventieve maatregelen. “Het gaat om ondernemingen die investeren in noodgeneratoren of eigen stroomproductie, of die voorbereidingen treffen rond het aanpassen van de productieplanning. Een aantal bedrijven denkt zelfs aan het invoeren van tijdelijke werkloosheid”, aldus Libeer.

Zeven op de tien ondernemingen zijn niet verzekerd voor dergelijke schade. “Slechts 15 van de 1.000 ondernemers die onze enquête hebben ingevuld, zeggen dat dit door hun verzekering wordt gedekt. Meer dan een kwart weet het nog niet.” Bovenal blijkt uit de Voka-bevraging een grote nood aan informatie: waar zal er eventueel geen stroom zijn? Wanneer komt er een onderbreking? En welke rol zullen de distributienetbeheerders en gemeenten opnemen?

Als er effectief een stroomonderbreking wordt gepland, vragen ondernemers om minstens een dag (28%), maar liefst meer dan een dag op voorhand te worden gewaarschuwd (60%). Om de communicatie snel te laten gaan, verkiezen Vlaamse bedrijven informatie per e-mail, SMS en telefoon.

Heeft u zelf vragen hierover of u weet niet of u hiervoor verzekerd bent, neem gerust contact met ons, we helpen u graag verder.

bron: http://www.voka.be