Cybercriminaliteit op reis: bescherm uw toestellen

Cybercriminaliteit op reis: bescherm uw toestellen

Op plezierreis of op zakenreis: wees heel voorzichtig als u uw smartphone, tablet of pc in het buitenland gebruikt. Mensen met slechte bedoelingen zouden uw gevoelige gegevens kunnen onderscheppen! 

Cybercriminelen op de loer

Wij reizen allemaal graag met onze smartphone, ipad en/of draagbare pc. Tijdens onze verplaatsingen in het buitenland blijven wij deze toestellen gebruiken voor privédoeleinden (bvb. om op het internet te surfen) of voor professionele redenen (connectie met het werk, opslag van professionele presentaties, verslagen, enz.). Zo wensen wij zo weinig mogelijk afstand te doen van onze “digitale gewoontes” : mails raadplegen, surfen op sociale media, opzoekingen, beheer van betaalverrichtingen, boeking van transportmiddelen of van een verblijf, online aankopen, …

Maar opgelet, want in sommige gevallen kan het gebruik van deze elektronische toestellen ons blootstellen aan één of andere vorm van cybercriminaliteit. Enerzijds bestaat het risico dat de smartphone, de tablet of de draagbare pc waarin privégegevens of gevoelige gegevens opgeslagen zijn, wordt gestolen. Anderzijds zou u uw toestel kunnen gebruiken op een niet beveiligd netwerk, waardoor personen met slechte bedoelingen uw gegevens zouden kunnen onderscheppen en misbruiken.

De diefstal van uw smartphone, tablet of pc

Uw toestellen kunnen persoonlijke informatie of paswoorden bevatten die de toegang mogelijk maken tot websites met persoonlijke of gevoelige informatie (bvb. kredietkaarten, toegang tot uw bankverrichtingen, tot uw professionele organisatie, tot uw boekingen, adressenlijsten, enz.). Als die gegevens in handen vallen van personen (of systemen) met kwade bedoelingen, kan u dit zuur opbreken.

Hoe kunt u zich beschermen?

Enkele tips:

  • Verlies uw toestellen nooit uit het oog gedurende uw verplaatsingen, ook wanneer de batterijen aan het opladen zijn.
  • Als u uw toestellen niet kunt meenemen, sluit u ze best op in een safe of op een veilige plaats achter slot en grendel. Verwijder eventueel de batterij en/of de simkaart.
  • Stal uw toestellen nooit uit in het zicht van iedereen in uw verblijfplaats, ook al bent u op de plek aanwezig. Zo brengt u niemand op slechte gedachten.
  • Neem uw elektrische toestellen mee in uw handbagage (behalve natuurlijk indien dit zou verboden zijn door de plaatselijke reglementering of het reglement van het vervoerbedrijf).
  • Bescherm uw toestellen door ze te vergrendelen met een moeilijk te kraken paswoord.
  • In geval van verlies of diefstal kunnen sommige elektrische toestellen op afstand gedeactiveerd of vergrendeld worden. Sommige kunnen ook op afstand opgeslagen gegevens wissen.

De gevaren van wifi, Bluetooth of computers in vrij gebruik

Wifi

De plaatsen waar het mogelijk is om draadloos te surfen (wifi) worden elke dag wereldwijd talrijker (luchthavens, stations, hotels, restaurants, enz). Deze netwerken zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Maar opgelet, want ze zijn niet allemaal beveiligd!

Concreet betekent dit dat op sommige plaatsen een malware, een spyware of een softwareapplicatie met slechte bedoelingen uw gegevens of persoonlijke informatie zou kunnen onderscheppen. Beperk of vermijd dus het gebruik van uw toestel op publieke plaatsen om er websites te raadplegen waarin u uw toegangscodes, paswoorden of gevoelige gegevens intikt (bvb. om uw bankrekeningen te raadplegen, tickets te boeken of producten online aan te kopen).

Bluetooth

Let ook op de toegang tot Bluetooth, in het bijzonder als u de toegang tot uw toestel mogelijk maakt voor andere gebruikers of als de connectie automatisch plaatsvindt zonder uw toestemming. Indien u op verplaatsing geen gebruik moet maken van Bluetooth, schakelt u de applicatie best uit om alle problemen te vermijden.

Computers in vrij gebruik en gedeelde computers

Op vele plaatsen worden pc’s ter beschikking gesteld van reizigers (in hotels, stations, luchthavens, lounges, cybercafé’s, enz). In dit geval komt het gevaar vanwege softwareapplicaties die registreren wat u intikt en de ingebrachte gegevens nadien kunnen hergebruiken. Wees dus op uw hoede en gebruik dergelijke computers niet voor toepassingen waarvoor beveiligde gegevens nodig zijn.

Hoe beschermt u uw toestellen voordat u op reis vertrekt?

  • Neem geen gevoelige of onnodige files of databanken mee;
  • Installeer of maak een update van een antivirus of van een firewall;
  • Geef een verschillend (en moeilijk te kraken) paswoord aan alle sites of applicaties die gevoelige gegevens inhouden.

Hoe beschermt u uw toestellen tijdens uw reis?

  • Sluit op uw toestel liefst geen informatiedragers aan die afkomstig zijn van een onbekende of onbetrouwbare bron, zoals een USB-stick, een CD, een DVD, enz. Ze zouden dragers kunnen zijn van een virus!
  • Gebruik voor professionele doeleinden een VPN-verbinding met de IT-omgeving van uw bedrijf.
  • Controleer nauwgezet met de instantie die een netwerk ter beschikking stelt (wifi of intern netwerk) welke de juiste toegangscode is. Controleer alle letters en cijfers van de code! Een voorbeeld: als u logeert in hotel XYZ zou u kunnen veronderstellen dat het wifi-netwerk van dat hotel er de naam van draagt. Maar het netwerk dat u op uw toestel ziet verschijnen kan evengoed afkomstig kan zijn van een naburig “piraatnetwerk” dat gebruik maakt van de naam van het hotel.
  • Tip in geval van verlies: geef uw naam en plaatselijk adres weer (of gsm-nummer) op de screensaver van uw computer. Zo wordt u gemakkelijker teruggevonden.

Opslag en eigendom van gegevens: verschillende regels per land

Weet u dat niet alle landen dezelfde regels hanteren ten opzichte van de opslag of de eigendom van informatiegegevens?

  • Een muziekstuk dat u op wettige wijze in België gedownload hebt, kan in een ander land als onwettig worden beschouwd!
  • Een foto van een persoon die schaars gekleed is (bvb. in badpak) zou in sommige landen gecensureerd kunnen worden of beschouwd worden als “pornografie” (ook al is het een privéfoto). Hetzelfde geldt voor magazines of materiaal met een erotisch tintje.
  • Sommige foto’s die in het bezochte land genomen zijn of sommige gedownloade publicaties(politieke, historische, economische, wetenschappelijke, religieuze of filosofische geschriften) kunnen er beschouwd worden als spionage of propaganda!

Wees dus zeer waakzaam en informeer u vóór uw afreis omtrent hetgeen verboden is in het land dat u bezoekt. Vergeet niet dat de plaatselijke overheden (waaronder de douanediensten) het recht hebben om u te fouilleren en de inhoud na te gaan van uw elektrische toestellen!

Lees ook:

Bron http://blog.europ-assistance.be/